Claudicatio Intermittens

Etalagebenen

Claudicatio Intermittens wordt ook wel “etalagebenen” genoemd. Als mensen pijn krijgen tijdens het lopen, en hierdoor tijdens het lopen even rust moeten nemen, doen zij net alsof zij naar etalages kijken. Hier komt de naam vandaan.

Als je etalagebenen hebt, voelen je benen tijdens het lopen pijnlijk en moe aan. Je kunt ook last krijgen van koude voeten en verdikte teennagels; wondjes herstellen minder snel. De klachten verdwijnen als je een poosje stilstaat.

Etalagebenen krijg je door een vernauwing van de slagaderen door aderverkalking.
Risicofactoren zijn: roken, een ongezonde leefstijl (manier van leven), erfelijkheid, hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes) en verhoogd cholesterol

Waarom fysiotherapie?

De fysiotherapeut heeft een speciale training gevolgd om mensen met etalagebenen te behandelen. Met looptherapie wordt de doorbloeding, coördinatie en de conditie van de spieren verbeterd. Dit is een veilige en goede behandeling. Door de training verbeteren ook de pompfunctie van het hart, de werking van de longen en daarmee de algehele belastbaarheid.

Behandeling van etalagebenen

Een gespecialiseerde fysiotherapeut kunt u het beste helpen bij last van etalagebenen.
Hart-, vaat-, en longfysiotherapeuten zijn extra opgeleid in het geven van training bij etalagebenen. Door deze behandeling is een operatie meestal niet nodig.

Soms is een operatie (dotteren of een bypass) in het ziekenhuis nodig. Een fysiotherapeut helpt daarna bij het herstel. De behandelperiode duurt ongeveer 1 jaar, waarbij de fysiotherapeut steeds een kleinere rol op zich neemt. Binnen de behandeling is er ook aandacht een gezonde leefstijl.

Reviews

Jan B.
Lees verder
Door de deskundigheid van Tim en het goede oefenen kan ik weer verder buiten wandelen.
Anoniem
Lees verder
Goede stok achter de deur, ik loop nu dagelijks in de buurt een ronde, dank voor de goede hulp.

Experts

Fysiotherapie Leidsevaart in Haarlem