Bovenbeenblessure

Oorzaken pijn in het bovenbeen

Hoe kan een bovenbeenblessure ontstaan? Vaak ontstaat deze blessure tijdens sport, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn verschillende reden waarom blessures in deze regio kunnen ontstaan:

1. Overbelasting
Het bovenbeen heeft meer inspanning moeten leveren dan het gewend is, overgewicht of niet stretchen of goed opgewarmd voor een fysieke inspanning, verhogen de impact op de spieren. Soms leidt dit tot een spierverrekking, waarbij je spiervezels worden uitgerekt en er een letsel ontstaat. De herstelduur, circa 4 tot 8 weken, is afhankelijk van de ernst.

2. Te weinig beweging
Spieren kunnen ook beschadigen door ze te weinig te gebruiken. Dit leidt tot verzwakking van de spieren. Dit kan resulteren in klachten van de spieren.

3. Overcompensatie en uitstraling
Pijn in het been kan ook ontstaan door klachten waarbij de oorzaak zich bevindt in de rug of heup. De houding speelt hier vaak een belangrijke rol bij.

Veelvoorkomende bovenbeenklachten

Ervaart u pijn of stijfheid in uw bovenbeen? Heeft u last aan de voor- of achterzijde van uw been na een trauma of heeft u zonder duidelijke reden klachten van de zijkant van het bovenbeen? Onderstaande blessures komen veel voor.

  • Acuut bovenbeenletsel
  • Acuut hamstringletsel
  • Tractus iliotibialis frictiesyndroom

Behandeling

Als u de juiste behandeling krijgt, kan de pijn voor de bovenbeenblessure snel en effectief worden verlicht en kan een recidief voorkomen worden.

Onze fysiotherapeuten werken met u samen om een behandelplan op maat te maken dat gericht is op uw behoefte en specifieke blessure.

We werken samen met u om de pijn te verlichten, functionele beperkingen te verminderen, de prestaties te verbeteren en het risico op herhaling te verminderen.

De juiste behandeling starten? Neem contact op met de praktijk.

Reviews

Damian
Lees verder
Dat therapeut ook nog verder nadenkt en kijkt wat helpend is. Stimuleert, maar vooral ook grenzen aangeeft om overbelasting te voorkomen.
Anoniem
Lees verder
Prima professional tav haar vakgebied. Rustig, respectvol, luisterend oor.

Experts op het gebied van bovenbeenklachten

Fysiotherapie Leidsevaart in Haarlem