Valpreventie

Onderzoek valincidenten

Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Veilig en zelfstandig blijven is belangrijk. Eén van de aspecten van veilig zelfstandig thuis wonen is het voorkomen van een val. Goed bewegen helpt daarbij, het trainen van balans, kracht en fysieke activiteiten is belangrijk.

Beter bewegen leidt tot minder vallen. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen u hierbij helpen.
Wij bieden zowel groeps- als individuele trajecten aan om u te helpen de kans op vallen te verlagen.

 

Otago programma

Uit onderzoek weten we dat beweegprogramma’s die zich richten op het verbeteren van spierkracht, balans en beweging het beste werken om de kans op een valongeval te verkleinen. Het Otago-oefenprogramma is één van de programma’s die effectief is gebleken:

  • Het aantal valongevallen nam af met 35%.
  • Kracht en evenwicht van de deelnemers verbeterde.
  • Het vertrouwen om activiteiten te doen nam toe.

Valpreventie bij Fysiotherapie Leidsevaart

Na specifieke testen wordt een terugkoppeling en advies gegeven ten aanzien van bewegen en het voorkomen van vallen.

In samenspraak wordt besproken of u in aanmerking komt voor een individueel traject of voor de groepstraining in aanmerking komt.

In tegenstelling tot een individueel traject wordt het Otago groepsprogramma gesubsidieerd door de gemeente.
Het traject bestaat uit 12 trainingen van een uur, waarbij u aan de slag gaat met het versterken van de beenspieren en de balans.

Maak een afspraak om te bespreken of u in aanmerking komt voor één van deze programma’s.

Reviews:

Nico
Lees verder
We ervaren de cursus valpreventie heel positief. Goede uitleg, goede opbouw. Thuis gaan we aan de slag, in de hoop valpartijen in de toekomst te voorkomen!
Anoniem
Lees verder
Er wordt heel goed gedoceerd, de opbouw van de lessen is goed, het tempo is prettig en het is eigenlijk best leuk. Kortom: waardevol.

Experts

Fysiotherapie Leidsevaart in Haarlem