Duizeligheid

Oorzaken duizeligheid

Ieder mens krijgt voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie die het lichaam daarbinnen inneemt. Die informatie is afkomstig van het evenwichtsorgaan, de ogen en het ‘houdingsgevoel’ in spieren en pezen. De signalen uit de nekspieren geven bijvoorbeeld informatie over de stand van het hoofd ten opzichte van het lichaam.

De informatie van de evenwichtsorganen, de ogen en het gevoel vanuit de spieren wordt verwerkt in de hersenstam en de kleine hersenen. Wanneer daar verkeerde of nog niet bekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Daarnaast kunnen ook stress of spanning tot duizeligheidsklachten leiden.

Soorten duizeligheid
Voor de fysiotherapeut zijn 3 soorten duizeligheid goed behandelbaar:
– Draaiduizeligheid “Benigne Paroxysmale Positionele Duizeligheid” (BPPD)
– Perifeer vestibulaire uitval
– Cervicogene duizeligheid

 

Kenmerken Draaiduizeligheid “BPPD"

De medische benaming voor draaiduizeligheid is Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD). De duizeligheid die hierbij optreedt is heftig en kortdurend. De exacte oorzaak van BPPD is niet bekend, maar het probleem ligt in het evenwichtsorgaan. Doordat dit niet goed functioneert, ontstaat de draaiduizeligheid. Meestal gaat dat samen met een typische beweging van de ogen.

Kenmerken van draaiduizeligheid:
– Het ontstaat acuut
– Klachten ontstaan bij het gaan liggen of bij het overeind komen in bed
– Het gevoel dat de wereld om je heen draait
– Misselijk, wat soms zelf leidt tot overgeven
– Onzeker

Behandeling Draaiduizeligheid “BPPD"

Door middel van bepaalde bewegingen (Epley manoeuvre), in combinatie met adviezen en huiswerkoefeningen kunnen de klachten op korte termijn verminderen.
Fysiotherapie Leidsevaart heeft fysiotherapeuten in huis met kennis ten aanzien van deze klachten. Ervaart u draaiduizeligheid, neem dan contact op met de praktijk voor een afspraak.

Reviews:

Jan Blok
Lees verder
Snel resultaat!
Mw. Schreuder
Lees verder
Onne, jij hebt mij van mijn klachten af geholpen door jouw kundigheid. En daar ben ik blij om.

Experts

Fysiotherapie Leidsevaart in Haarlem