Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is gericht op het “uitschakelen” van “triggerpoints”. Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die voor uitstralende pijnklachten kunnen zorgen.

Tijdens de dry needling behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van dry needling worden spieren aangeprikt, wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. Dry needling is geen acupunctuur. De naald is de enige overeenkomst. Bij acupunctuur wordt geprikt in energiebanen. Bij dry needling dus in triggerpoints in spieren. Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten.

Indicaties voor dry needling

Alle pijnklachten waarbij triggerpoints (mede) de oorzaak zijn, kunnen behandeld worden met dry needling, denk hierbij aan:
– pijnlijke/stijve spieren en gewrichten (bijvoorbeeld bij schouder-, knie- en heupklachten)
– aandoeningen van de wervelkolom (lage rug, nek)
– aandoeningen aan de arm, zoals een tennis-/golfersarm
– hoofdpijnklachten

Voordelen van dry needling
De techniek van dry needling is zeer effectief. Directe ontspanning in de spier resulteert in een snelle pijnafname en bevordert de functie van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kunnen de beweeglijkheid, kracht en de coördinatie vergroot worden. Dry needling is geen zelfstandige therapie, maar vaak een techniek die een onderdeel is van een totale behandeling.

Dry needling behandeling

De tiggerpoint wordt opgezocht, op die plek wordt het naaldje in de spier gezet. De meeste patiënten voelen het prikken van de naald niet. Daarna brengt de therapeut het naaldje in de spier naar het triggerpoint. Dit is geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

Het naaldje wordt op en neer bewogen om zo veel mogelijk vezeltjes te bereiken. Tijdens het prikken kan de uitstralende pijn gevoeld worden. Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel houdt meestal een paar uur tot twee dagen aan.

Dry needling Fysiotherapie Leidsevaart
Binnen Fysiotherapie Leidsevaart zijn verschillende specialisten die dry needling toepassen.

Wanneer er in 2 behandelingen geen verbetering in het herstel is, dan is dry needling niet de aangewezen behandelmethode.

Neem contact op voor een afspraak.

Reviews:

Mevrouw Bootsma
Lees verder
Snelle reactie. Goeie effectieve behandeling!
René
Lees verder
Door één van de fysiotherapeuten naar een collega verwezen voor de dry needling behandeling, tevreden over het resultaat.

Experts

Fysiotherapie Leidsevaart in Haarlem