Oncologie

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 100.000 mensen te horen dat ze kanker hebben, in welke vorm dan ook. Inmiddels zijn er gelukkig vele succesvolle behandelmogelijkheden. Helaas krijgen veel mensen te maken met vervelende bijwerkingen van de behandeling, die het herstel kunnen vertragen en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. De klachten kunnen zich uiten in verminderde bewegelijkheid van gewrichten, verminderde spierkracht, conditieverlies, vermoeidheid, spanningsklachten, pijn, stug littekenweefsel, huidveranderingen en lymfoedeem. Fysiotherapie heeft een positieve invloed op deze klachten, in alle fasen van het ziekteproces. Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapie en met name bewegen een positieve invloed heeft op het herstel proces.

Deze inzichten hebben geleid tot de ontwikkeling van trainingsprogramma’s die mensen met kanker kunnen volgen tijdens of na medische behandeling. Zo’n training bestaat voornamelijk uit conditie- en spierkrachttraining, waarbij continu rekening gehouden wordt met beperkingen die de ziekte of de behandeling met zich meebrengen.

Voor elke Nederlander is het belangrijk om dagelijks 30 minuten te bewegen. Tijdens de behandeling voor kanker voelen mensen zich niet elke dag even fit. Het is belangrijk dat er goed wordt omgegaan met deze wisselende belastbaarheid en de beschikbare energie, zodat er toch voldoende lichaamsbeweging kan plaatsvinden. De ene persoon lukt dit zelfstandig, een ander heeft baat bij een begeleid trainingsprogramma. Ook na de medische behandeling is het voor sommige mensen moeilijk om zelf actief te zijn, of weer te worden. Hierbij kan een begeleid trainingsprogramma hulp bieden.

Met de komst van de richtlijn Oncologische Revalidatie is er behoefte ontstaan aan een goed functionerend netwerk van gespecialiseerde fysiotherapeuten die de (ex)patiënten met kanker adequaat en met de juiste kennis van zaken kunnen behandelen (zowel in het ziekenhuis als in de particuliere praktijk). Sinds 2012 is, op initiatief van het Spaarne Gasthuis, gestart met het vormen van dit netwerk. Fysiotherapie Leidsevaart neemt deel aan dit netwerk.

Zie www.oncologiekennemerland.nl
Zie www.onconet.nu

Wilt u onze persoonlijke behandeling zelf ervaren?
Meld u dan aan en maak een afspraak!